Ne ducem viaţa de zi cu zi într-o lume zgomotoasă şi majoritatea poluării fonice este produsă, evident, de om. Industriile, minarea, treburile casnice sau traficul reprezinta o sursă constantă de zgomot. Zgomotul este privit acum ca un factor de risk asupra sănătăţii umane, inclusiv bolile cardiace. Pentru mulţi dintre noi, conceptul de poluare fonică şi efectele sale sunt limitate doar asupra oamenilor. Însă acest lucru este greşit. Poluarea fonică afectează atât plantele cât şi animalele.

Conform National Park Service (NPS) din Statele Unite ale Americii, poluarea fonică este o ameninţare serioasă asupra mediului înconjurător. Experţii susţin că poluarea fonică poate interfera direct sau indirect cu plantele şi poate chiar să ducă la dispariţia anumitor specii. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite întrebări referitoare la poluarea fonică şi efectul său nociv asupra mediului înconjurător.

Pot copacii să reducă poluarea fonică? (Studiu efectuat de EPA)

Un mediu zgomotos poate afecta liniştea şi să facă oamenii să se simtă rău. Din fericire pentru noi, există o soluţie naturală la această problemă. Copacii reprezintă „barajul natural anti zgomot”. Aceştia nu doar că absorb dioxidul de carbon, împiedică eroziunea solului, dar sunt şi nişte „filtre” naturale ale zgomotelor urbane. Un studiu efectuat de americani a concluzionat că nivelul de zgomot urban pe care-l pot absorbi copacii este de până la 50%.

Cum reduc copacii poluarea fonică?

Copacii acţionează ca nişte bariere de sunet şi reduc poluarea fonică printr-un fenomen numit „atenuarea sunetului”. În general atenuarea sunetului se întâmplă atunci când valurile de sunet se disipează pe distanţe mai mari până când nu mai există energie de a se propaga prin aer. Copacii atenuează zgomotul prin absorbţie, deviere şi mascare.

  • Absorbţia zgomotului de către plante: prin intermediul frunzelor, grengilor şi trunchiurilor copacilor valurile de sunet sunt absorbite şi nivelul pe care-l percepem este mult redus. Frunzele groase, mari şi dense sunt cele mai eficiente în absorbţia sunetului datorită dinamicii lor.
  • Devierea zgomotului de către plante: Atunci când valurile de sunet lovesc trunchiurile masive ale copacilor, acestea nu vibrează deoarece sunt rigide. Valurile de sunet sunt apoi reflectate de către trunchiuri către sursa care a generat zgomotul. În schimb, atunci când sunetul loveşte suprafeţe flexibile, precum frunzele, acestea vor vibra la rândul lor şi valul de sunet va fi transformat într-o altă formă de energie.
  • Mascarea zgomotului de către plante: Copacii maschează zgomotul neplăcut atunci când crengile se mişcă şi produc propriul sunet, frunzele foşnesc sau micile ramuri pocnesc. De asemenea, copacii atrag păsări şi veveriţe ale căror sunete sunt plăcute oamenilor şi nu numai, ajutând la mascarea enervantului şi poluantului sunet urban. Ca regulă generală, cu cât mai multe frunze şi ramuri cu atât mai eficient este copacul şi poluarea va fi redusă mai mult.

Iată, deci, de ce este important ca într-un oraş să existe cât mai mulţi copaci! Aceştia ne ajută în moduri în care nici nu ne dăm seama. Importanţa lor pentru oameni şi planetă este vitală, iar noi trebuie să facem totul pentru a proteja şi planta cât mai mulţi copaci şi a crea cât mai multe spaţii verzi!

Adauga un comentariu

XPSoft.ro © 2020. Toate drepturile rezervate.