Unul dintre cele mai mari efecte ale lockdown-ului pe planetă a fost reducerea poluării aerului. Conform indicatorilor se pare că acest efect va fi, totuşi, unul de scurtă durată. Legătura dintre răspândirea virusului şi poluarea reprezintă un subiect de studiu pentru oamenii de ştiinţă deoarece, conform unui studiu, oamenii care trăiesc în zone foarte poluate ar putea să fie mai susceptibili la contractarea virusului şi a suferi complicaţii după infectare.

În timp ce o treime din populaţia mondială a fost obligată să stea în casă ca o formă de răspuns la pandemia COVID-19, nivelul poluării aerului a scăzut semnificativ. Acest lucru se datorează faptului că traficul rutier şi aerian au fost reduse drastic, iar multe fabrici şi-au oprit activitatea. Efectele acestor schimbări au fost vizibile atât pentru oamenii obişnuiţi cât mai ales pentru specialişti. Un exemplu în acest sens îl reprezintă oraşul italian Milano, recunoscut pentru „ceaţa” de poluare din ultimii ani.

Într-o încercare de a face ca aceste schimbări să rămână şi după terminarea carantinei, autorităţile din Milano au promis că vor implementa noi măsuri de limitare a poluării. Acelasi efect s-a văzut şi în China, acolo unde în timpul carantinei este estimată o creştere a calităţii aerului cu până la 25%.

Legătura dintre poluare şi boală

Este un lucru cunoscut faptul că poluarea aerului produce probleme respiratorii oamenilor. Numeroase studii au arătat că poluarea cauzată de diverşi factori creează probleme de sănătate populaţiei. Printre cele mai des întâlnite boli legate de poluare sunt astmul, bolile pulmonare, tuberculoza şi pneumonia. Deşi aceste boli nu au un efect atât de rapid precum COVID-19, asocierea dintre poluare şi aceste boli respiratorii nu pot fi puse la îndoială ţinând cont de multiplele dovezi existente.

Producţia de energie electrică, de exemplu, reprezintă una dintre cele mai mari producătoare de emisii cu efect de seră de pe planetă. Doar în America 68% din electricitate este produsă prin arderea de cărbune şi gaze naturale. De aceea, guvernele de pe planetă încearcă să caute surse alternative de producere a energiei electrice, precum energia eoliană, hidrologică sau solară. Nici transportul nu este de neglijat, maşinile, avioanele şi alte vehicule folosite la transportul mărfurilor sau oamenilor reprezintă o sursă enormă de emisii de gaze cu efect de seră.

După pandemia de coronavirus ar trebui să învăţăm faptul că natura este vie şi ea trebuie respectată şi protejată. Natura trăieşte foarte bine şi se dezvoltă frumos în absenţa noastră, însă noi fără natură nu putem să trăim şi să prosperăm. Noi avem mai multă nevoie de natură decât are natura de noi. Aşa că să învăţăm să respectăm şi să protejăm natura şi mediul înconjurător!

Adauga un comentariu

XPSoft.ro © 2022. Toate drepturile rezervate.