Planeta noastră se confruntă în momentul de faţă cu foarte multe probleme de mediu. Încălzirea globală, ploaia acidă, poluarea aerului, supraaglomerarea urbană, poluarea apelor şi multe altele produce îngrijorare în legătură cu mediul în care trăim. În ultimele decenii, exploatarea haotică a resurselor planetei şi degradarea mediului înconjurător a ajuns la cote alarmante. Cum acţiunile noastre nu au fost în favoarea protejării planetei noastre, am văzut o creştere a dezastrelor naturale, precum inundaţii, cutremure, tornade, etc.

Mai multe organizaţii de mediu din întreaga lume încearcă să educe populaţia că micile lor acţiuni, atunci când sunt combinate la scală globală, pot juca un rol masiv la protejarea planetei. Dacă vă uitaţi în jur veţi observa foarte multe probleme care contribuie la degradarea planetei şi la schimbările climatice. Iată mai jos câteva dintre cele mai importante probleme de care trebuie să ţinem cont.

Poluarea aerului

Aceasta este cu siguranţă una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm în zilele noastre. Poluarea aerului, a apei şi a solului are nevoie de foarte mulţi ani pentru a se recupera. Industria şi maşinile sunt principalii factori de emitere a toxinelor.

Poluarea apei

Apa de băut devine din ce în ce mai greu de găsit în anumite zone de pe planetă. Apa devine o îngrijorare politică şi monetară, iar mulţi oameni ajung să se lupte pentru această necesitate. Reziduurile produse de activităţile industriale şi agricole poluează apa necesară oamenilor, animalelor şi plantelor.

Poluarea solului

Poluarea solului înseamnă degradarea suprafeţei terestre ca o consecinţă a activăţilor umane precum minatul, defrişarea, construcţiile sau activăţile agricole or industriale. Poluarea solului poate avea un impact uriaş asupra mediului şi ajung să afecteze grav sănătatea oamenilor.

Schimbările climatice

Aceasta este o altă temă de îngrijorare care a devenit tot mai acută în ultimele decenii. Schimbările de mediu au un impact distructiv care includ, dar nu se limitează la, topirea calotei glaciare, schimbarea anotimpurilor, provocarea de noi boli şi o schimbare generală a situaţiei climatice.

Defrişarea şi exploatarea copacilor

Pădurile noastre creează oxigenşi ajută la menţinerea în limite optime a temperaturii şi a precipitaţiilor de care avem atâta nevoie. În prezent, zonele împădurite se pierd cu o rapiditate îngrijorătoare din cauza exploatării lemnului de către oameni. Defrişarea este o problemă uriaşă la nivel global şi din câte se vede ea se va accentua în viitor.

Acestea sunt doar câteva dintre problemele care ne afectează planeta şi, implicit, pe noi. Aşa cum bine spunea fostul preşedinte al Boliviei, Evo Morales: „Mai devreme sau mai târziu va trebui să recunoaştem că şi Pământul are dreptul de a trăi fără poluare. Ceea ce trebuie omenirea să înţeleagă este că oamenii nu pot trăi fără planetă, dar planeta poate trăi foarte bine fără oameni.”

Aşadar, depinde doar de noi cum alegem să folosim resursele planetei noastre şi cum ne protejăm mediul în care trăim.

Adauga un comentariu

XPSoft.ro © 2021. Toate drepturile rezervate.