Bancherii italieni se gândesc la clienți in această perioadă, afirmă Cătălin Gherzan, candidatul PER la Primăria Pitești. Acesta spune că e nevoie și în România de măsuri de protejare a mediului economic și a clienților.

În acest sens Catalin Gherzan citează o postare a doamnei Calu Monica in care se arată ca: “În Italia s-a luat măsura suspendării plății ratelor la creditele ipotecare, pentru a veni în sprijinul debitorilor care acum se află într-o situație de incertitudine cu privire la când își vor putea relua activitatea și existența normale. Din păcate, unii dintre ei se trezesc peste noapte că și-au pierdut locurile de muncă, deoarece sunt afaceri care nu pot rezista șocurilor crizei coronavirusului.

Să sperăm că băncile din România au făcut câteva scenarii care să ia în calcul ajutorarea datornicilor prin relaxări sau suspendări la plata anumitor datorii ale consumatorilor. Populația are nevoie de sprijin în aceste momente în care este foarte limitată în deciziile pe care le poate lua și este de dorit ca autoritățile statelor împreună cu reprezentanții sectorului financiar să ia decizii raționale și să nu impună sacrificii și mai mari cetățenilor.

Față de consumatorii din zona euro, consumatorii din țara noastră suferă și din cauza riscului de depreciere a monedei naționale față de valutele în care mulți dintre ei au contractele de împrumut. Ar fi nedrept să fie lăsați de izbeliște, pentru că nu ar fi prima dată când sistemul bancar s-ar declara luat prin surprindere (criza din 2008, criza creditelor în franci elvețieni. Pe de altă parte, încep să se întrevadă multe fragilități ale economiilor statelor membre, care descoperă cât de periculoasă este dependența exclusivă de o zonă de producție pentru anumite mărfuri (China) sau faptul că nu și-au menținut anumite industrii (medicamente, producția de vaccinuri și echipamente medicale). Vor fi fost, oare, state care să fi făcut planuri economice și sociale pentru astfel de crize?”

Adauga un comentariu

XPSoft.ro © 2020. Toate drepturile rezervate.