Italia a produs cu 10% mai puține gunoaie în timpul lunilor de izolare, ceea ce înseamnă o scădere cu aproximativ o jumătate de milion de tone în oraşe.

Însă, odată cu pandemia a apărut o categorie aparte de deşeuri. Intră aici măştile sanitare, mănuşile şi combinezoanele de protecţie.

De asemenea, odată cu sporirea comerţului online, s-a revenit la folosirea pe scară largă a ambalajelor de plastic de unică folosinţă. Dacă nu sunt reciclate, toate acestea ajung, în cele din urmă, în mările şi oceanele lumii sub formă de micro-particule.

În Piaţa San Pietro, la Vatican, pe străzile Romei şi chiar pe plaje au apărut gunoaiele specifice acestor vremuri.

Valeria Fritteloni, Institutul italian pentru Cercetări de Mediu: “Am studiat 69 de modele de mănuşi şi peste 30 de modele de măşti, foarte diferite. Am făcut o estimare şi am descoperit că, la sfârşitul anului, această producţie va genera o cantitate suplimentară de 300.000 de tone de deşeuri, doar considerând măştile şi mănuşile.”

Pandemia mai are o consecinţă primejdioasă. A zădărnicit eforturile făcute înainte de criza sanitară în privinţa renunţări la ambalajele de unică folosinţă.

Este un risc major, pe termen lung, pentru mediul înconjurător – avertizează organizaţiile ecologiste.

Giuseppe Ungherese, director pentru campanii anti-poluare Greenpeac Italia: ”În timpul pandemiei am asistat la creşteri masive în privinţa folosirii echipamentelor de protecţie individuale, în special măşti şi mănuşi, făcute mai ales din plastic. Am asistat şi la sporirea comenzilor pentru mâncare la domiciliu şi comerţ online, unde sunt folosite ambalaje de plastic de unică folosinţă. Nu ştim încă în ce proporţie acestea vor fi aruncate la gropile de gunoi. Ce este sigur, însă, tot ce se aruncă, mai devreme sau mai târziu, ajunge în mări şi oceane, ca particule de microplastic.”

Se întâmpla acest lucru într-o țară ca Italia, cu țărmuri întinse la Mediterana – o mare deja infestată de particule minuscule de plastic.

Chiar şi înainte de pandemie, doar un sfert dintre deşeurile generate în Italia erau reciclate. Şi, potrivit estimărilor, în apele Mediteranei ajungeau în fiecare an 53.000 de tone de plastic.

Giuseppe Ungherese: “Starea sănătăţii mărilor noastre nu este bună. Plasticul şi încălzirea globală sunt principalele ameninţări şi trebuie să acţionăm acum pentru a evita ca planeta şi mările lumii să devină un mediu ostil şi de nelocuit.”

Potrivit experţilor, în 2018, cantitatea de microplastic din Mediterană era comparabilă cu nivelul găsit în Oceanul Pacific, sever afectat de poluare. Sursa: stirileprotv.ro

Adauga un comentariu

XPSoft.ro © 2022. Toate drepturile rezervate.