Banchiza de gheaţă care înconjoară Antarctica şi care se întinde pe o suprafaţă de peste 900.000 de kilometri pătraţi riscă să se fărâmiţeze din cauza încălzirii globale, arată datele unui nou studiu realizat de cercetători de la mai multe universități americane și europene, transmite miercuri Reuters, potrivit Agerpres.

Pierderea bruscă a acestor bariere naturale de gheaţă din jurul ţărmurilor antarctice ar putea precipita alunecarea gheţarilor în apă şi ar duce la creşterea nivelului oceanului global cu până la 1 metru până în anul 2100, conform unor studii anterioare.

Aceste banchize de gheaţă plutesc pe ocean, dar sunt ataşate de ţărm şi previn alunecarea unor segmente ale calotei glaciare antarctice în apă. Calota glaciară antarctică are suprafaţa mai mare decât a Statelor Unite şi a Mexicului la un loc.

Noul studiu a fost realizat de cercetători de la Columbia University (SUA) în colaborare cu oameni de ştiinţă de la universităţile europene din Edinburgh şi Utrecht. Ei au ajuns la concluzia că aproximativ 60% din banchiză este vulnerabilă în faţa unui proces de hidrofracturare (proces prin care apa se dezgheaţă şi îngheaţă în repetate rânduri, mărind liniile de fractură din respectivele secţiuni ale banchizei şi crescând riscul de fragmentare a acesteia). Sursa: Digi24.ro

Adauga un comentariu

XPSoft.ro © 2021. Toate drepturile rezervate.