Jurnaliştii de la InteresPublic.ro au avut curiozitatea de a discuta cu Cătălin Gherzan, candidatul Partidului Ecologist Român la primăria municipiului Piteşti, despre mai multe subiecte de interes pentru piteşteni şi nu numai. Iată mai jos o serie de întrebări adresate de jurnalişti şi răspunsurile primite.

Interes Public: Cum aţi decis, domnule Cătălin Gherzan, să candidaţi la Primăria Piteşti?

Cătălin Gherzan: M-am născut în Piteşti şi stiu evoluţia oraşului pentru că l-am văzut crescând sub ochii mei. Foarte multe lucruri ni le-am dorit, eu şi prietenii mei…copii fiind, adolescenţi şi apoi oamenii maturi şi familiştii din ziua de azi. Făcând o comparaţie între dorinţele noastre din copilărie şi cele de acum, priorităţile s-au schimbat. Dar s-a schimbat şi viaţa noastră. Multe lucruri trebuie făcute (la acest moment) pentru copii, pentru adulţi, pentru vârstnici şi toate în ritmul vremurilor pe care le trăim. Concluzionând, pot să vă răspund că am văzut Piteştiul crescând sub ochii mei şi ştiu ce nevoi are, precum şi modul în care pot fi ele rezolvate. Împreună cu piteştenii…pentru că eu cred că multe lucruri pot fi clarificate numai atunci când afli părerile tuturor…putem scoate oraşul Piteşti la lumină. Împreună putem să-i dăm viaţă. Primar fiind, împreună cu ei pot face oraşul la care cu toţii visăm.

IP: De ce PER?

CG: Pentru că, în subconştient, toţi susţinem o viaţă aşa cum era ea odată, ECOLOGICĂ. Pentru că mulţi dintre noi o cerem cu vehemenţă. Pentru că ecologismul este o stare. Nu trebuie să fii membru PER pentru a-ţi dori o viaţă în care poluarea să scadă (pentru că poluarea pregăteşte terenul pentru boli şi virusuri), o viaţă în care alimentaţia să fie mai puţin procesată (consumarea alimentelor procesate este generatoare de boli), o viaţă în care pădurile, oxigenul nostru, să nu mai fie tăiate (pentru că tăierea pădurilor creşte gradul de poluare şi favorizează negativ crearea viiturilor care pun în pericol gospodăriile şi viaţa noastră)… şi ar fi foarte multe de spus. Deci, de ce PER? Pentru că vreau o viaţă aşa cum o vrem cu toţii…mai ecologică.

IP: Mai este loc de spaţiu verde în Piteşti?

CG: Piteştiul este destul de aglomerat şi se continuă supraaglomerarea lui prin construcţii dezvoltate haotic şi fără respectarea oricărei norme de bun simţ şi aici mă refer strict la parcări, spaţiu verde şi locuri de joacă pentru copii. Acei copii care vor locui în acele blocuri. Dacă cei din ţările dezvoltate sau chiar din oraşele dezvoltate din România fac locuri verzi sau de recreere, chiar şi în interiorul sau în preajma clădirilor de birouri, la noi bătaia de joc de viitorul nostru este la cote maxime. Spaţiul verde este distrus zilnic luându-i locul construcţiile care nu au incluse în proiect niciun metru pătrat de spaţiu verde. Dar au locuri de parcare întodeauna insuficiente. Loc pentru spaţiu verde este în Piteşti. Nu mai este loc pentru bătaia de joc faţă de populaţie.

IP: După analizele făcute, privind construcţiile de imobile, consideraţi că multe nu ar trebuit să primească autorizaţie?

CG: Se pare că nu toţi ştim că autorizaţiile trebuie să se dea cu respectarea unor norme. Norme care cuprind spaţiu verde şi locuri de parcare. Nu ştiu cum reuşesc (dar bănuiesc) să construiască fără respectarea acestor norme. Este clar că nu putem să ne opunem creării de locuinţe, de clădiri de birouri, de fabrici şi uzine (chiar dacă aceasta poate fi considerată o utopie), fără respectarea unor dispoziţii legale în vigoare. Deci cu toţii pot primi autorizaţii pe care ulterior să le respecte.

IP: Este lipsa spaţiului verde unul dintre motivele pentru care piteştenii migrează în mediul rural?

CG: În opinia mea, faptul că tot mai mulţi oameni aleg mediul rural este pentru ca dorinţa de a putea cultiva nişte legume cât mai naturale într-un mediu mai puţin poluat, de a avea un loc unde copiii se pot juca în aer curat, se pot murdări de iarbă şi pământ, se pot spăla cu apa de la ploaie…toate acestea mai ales acum, pe fondul pandemiei, este o dorinţă pe care cei mai mulţi încearcă să şi-o implinească. Poate fi considerat puţin idealism în această frază, dar fiecare dintre noi avem acest ideal.

IP: Ce ar însemna în câteva cuvinte schimbarea imaginii urbanistice a oraşului?

CG: Aşa cum am spus-o de multe ori, de PUG-ul (Planul Urbanistic General), atât de mult aşteptat, ar trebui să profite în primul rând cetăţenii Piteştiului şi apoi celelalte categorii de antreprenori sau cum s-or mai numi ei. De la străzi cu măcar două benzi de circulaţie şi două trotuare pentru pietoni, la parcări în care să se poată parca fără a crea ambuteiaje, fără a căuta minute în şir un loc de parcare (pe care oricum să nu îl găseşti), la spaţii verzi obligatorii fiecărei construcţii noi, la clădiri care să corespundă ca nivel de înălţime dar şi ca arhitectură corespunzătoare fiecărei zone în parte, la locuri de joacă pentru copii cu diferite tematici (sunt bune şi parcurile cu alei, două locuri de joacă si…cam atât), unde copiii, viitorul nostru, să-şi poată dezvolta imaginaţia şi performa viitorul. Am spus o frază destul de lungă care de fapt ar fi trebuit să fie o listă de cel puţin două pagini, de dorinţe şi visuri absolut realizabile.

Un lucru trebuie să îl înţelegem:

DOAR NOI PUTEM CONSTRUI VIITORUL. Iar viitorul trebuie să fie după chipul şi dorinţa noastră!
Şi nu uitaţi… ALEGE VIAŢA!

Adauga un comentariu

XPSoft.ro © 2022. Toate drepturile rezervate.